Schoolmusical ‘Cacaofonie’

Schoolmusical ‘Cacaofonie’

We hebben in Nederland een aantal toffe tradities. Eén daarvan is dat aan het eind van de basisschoolperiode een musical wordt opgevoerd.

Ik heb voor groep 8 een musical geschreven, ‘Cacaofonie – daar kunnen we chocola van maken’. Deze musical is in 2019 voor het eerst opgevoerd in twee groepen 8 en was een groot succes.

(Cacaofonie is een verwijzing met een knipoog naar ‘kakofonie’. In plaats van een hoop ongeregeld geluid door elkaar, heeft dit verhaal op allerlei manieren te maken met chocola …)

Reacties van kinderen die musical Cacaofonie hebben gespeeld:

“Het is echt een super musical. Eerst dacht ik: ‘Cacaofonie?’ Maar toen we gingen oefenen was het echt een super leuke fantastische musical!”

“Ik vond het een super leuke musical! Iedereen had een rol, dat vond ik heel erg leuk, want dan kan iedereen meedoen.”

“Ik vond de musical superleuk. De muziek was goed en het was een goed verhaal.”

Wil je meer weten over deze musical?  Neem contact met mij op.

musical Cacaofonie
Scene uit musical ‘Cacaofonie – daar kunnen we chocola van maken’

In het kort de verhaallijn:

Kinderen van Groep 8 zitten bij elkaar en blikken terug op hun basisschooltijd. Ook kijken ze vooruit: waar hebben we zin in, wat willen we graag doen? Wat nou als ze zelf een sprookje maken en dat gaan spelen?

Het sprookje speelt zich af in het land Cacaofonië, met de boze Koning Cacao. Hij wil dat zijn dochter, Prinses Praliné, gaat trouwen met Prins Puur uit buurland Chocolanië. Zijn enige doel is om zo meer macht te krijgen. Maar: de prinses voelt helemaal niets voor Prins Puur. Het hulpje van Dokter Marsman, Caramel, is veel leuker. Hofnar Hagelslag vertelt Dokter Marsman wat er mis is met de koning. Hij is alleen nog maar boos omdat het goede deel van hem ervandoor is gegaan in een andere vorm …

Dokter Marsman, Caramel en Prinses Praliné moeten in het geheim naar tovenares Mama ChoCaCao om aan toverdrankjes te komen. Met die toverdrankjes kunnen ze de boze koning weer laten samensmelten met zijn goede kant. Maar ja: ze moeten daarvoor wel naar het Cacaobomenbos, en daar leven chocodillen, hele onberekenbare beesten. Gaat het ze wel lukken?

In het paleis staat alles klaar voor het verlovingsfeest van Prinses Praliné met Prins Puur. De boze koning Cacao zet zijn zin door … Of loopt alles toch net even anders? En doen de toverdrankjes van Mama ChoCaCao wat ze moeten doen? Gaat de boze koning Cacao samensmelten met zijn goede kant – en wie is dat eigenlijk, die ‘goede kant’?

Na de ontknoping van het sprookje komen de kinderen van Groep 8 kort weer bij elkaar: wat tof om samen iets te verzinnen en te spelen. Doe wat je het liefst zou willen doen!

Wil je meer weten over deze musical?  Neem contact met mij op.

Dit zei één van de juffen van Groep 8 over de musical:

Mooi chocoladesprookje …

Bij het voorlezen van de synopsis werden de kinderen al enthousiast. Tijdens de eerste lezing van het totale stuk werden direct de voorkeursrollen duidelijk. Mama ChoCaCao, dokter Marsman, prinses Praliné en Caramel waren echt favoriet.

Er zit veel afwisseling in het verhaal. En met slimme en snelle decorwissels zit je in een handomdraai in het paleis, de dokterskamer, het cacaobomenbos of een klaslokaal. De liedjes passen uitstekend bij de sfeer van een sprookje, soms een beetje melancholisch of een beetje gek. Het zijn geen doorsnee melodieën, maar de kinderen pakken het met hun flexibiliteit en enthousisme heel snel op. Voor sommige liedjes is er solozang op het programma, echt heel erg leuk!

Deze musical laat ouders en andere toeschouwers volop genieten. Een sprookje met heel veel soorten en smaken, waar beide groepen 8 van onze school twee unieke stukken chocola van hebben weten te maken!

Dit zei een vader over musical Cacaofonie:

Toen ik hoorde dat mijn dochter een compleet nieuwe musical ging doen, geschreven door de vader van een vriendin uit de klas, was ik aanvankelijk wat sceptisch, komt dat wel goed?
En óf dat goed gekomen is! Ik heb genoten van een kleurrijke, grappige en complete musical die het beste in de kinderen bovenhaalde. Met zichtbaar plezier vertolkten ze allemaal hun eigen rol en zongen ze de originele en leuke liedjes.
Het is een niet al te moeilijk verhaal, dus ook voor de kleintjes goed te volgen, maar door het juiste tempo en woordgrappen is het ook voor de volwassenen genieten.
Kortom, het is tijd om deze musical ook op andere scholen te vertonen!

Wil je meer weten over deze musical?  Neem contact met mij op.

3 antwoorden op “Schoolmusical ‘Cacaofonie’”

  1. De musical is door de klas van onze zoon opgevoerd. Wat een leuk stuk! De teksten zijn ontzettend geestig, met allerlei grappige woordspelingen (die vaak, maar niet altijd, met chocola te maken hebben). De muziek is fris, afwisselend en eigentijds – hier een ballad, daar een lekker rock ‘n’ roll-nummer.

    Wat ik ook heel goed vond werken, is dat de musical is opgezet als een raamvertelling – een verhaal binnen een ander verhaal. Omdat het begint met een stukje waarin de kinderen eerst als zichzelf over het sprookje “brainstormen,” komt spelen van het chocolade-sprookje ook veel natuurlijker over.

    Tenslotte zijn er veel leuke rollen te verdelen, wat het uitermate geschikt maakt voor een schoolproductie. Kortom, een aanrader!

  2. De hele familie heeft genoten van deze musical ! De diversiteit aan rollen maakte het erg leuk voor de kinderen met al hun verschillende kwaliteiten. Van komische momenten , grappige scenes tot fijne songteksten. Ook een afwijkende verhaal lijn ten opzichte van wat ik in het verleden ben tegen gekomen bij musicals en teksten waarop de slimmeriken van de klas flink moesten stampen maakte deze musical voor ons bijzonder. Het enthousiasme straalde er vanaf bij de kinderen en dat straalde natuurlijk ook af op de zaal vol met trotse ouders en andere familie leden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *