#Muziekblog 14: De Goede Toekomst (Ruigoord Kerk)

Ruigoord Kerk, Goede vrijdag, 27 maart 2024.

Enige tijd geleden benaderde toekomsteconoom en futuroloog Peter van der Wel mij met een verzoek. Hij zou op 27 maart, Goede Vrijdag, een toespraak houden in de kerk van Ruigoord. Ruigoord, de legendarische kunstenaarskolonie ten noordwesten van Amsterdam. Dat als een dorpje van Asterix en Obelix dapper standhoudt tegen schaalvergroting en zware industrie. Dat Ruigoord. 

Die toespraak had als onderwerp ‘De Goede Toekomst’, gebaseerd op zijn boek met dezelfde titel. Voorbij alle roofbouw die we nu op de aarde plegen, ziet Peter opmerkelijk realistische scenario’s die ons weer een gezonde aarde én gezondere mensen kunnen opleveren. De transitie in energie zet door, als ook innovatie op het gebied van voedsel en mobiliteit. Belangrijk is wel dat we met z’n allen bereid zijn het economisch systeem zoals we dat nu hanteren op de schop te gooien. Stoppen met een wereld die is ingericht op de mens als werknemer/consument, en door naar een veel vollediger mensbeeld in de wereld. 

Peter vroeg me of ik zijn verhaal muzikaal wilde inluiden. Ik wilde graag aftrappen met Wereldbeeld. En Peter vond mijn lied Orde Van De Dag mooi aansluiten bij De Goede Toekomst. We bespraken vervolgens wat ik verder zou spelen. Slechts één thematisch lied was wellicht wat schraal. Ik voelde dat er iets moest gebeuren en geïnspireerd door ons gesprek schreef ik de dag vóór het optreden een nieuw lied: Kantelpunten. Wetenschappers waarschuwen steeds nadrukkelijker dat de aarde door menselijk handelen een aantal kritieke kantelpunten dreigt te bereiken, en dat sommige van die kantelpunten zelfs al gepasseerd zijn. Hoeveel ijs moet nog smelten van de poolkapen voordat het onomkeerbaar wordt? Wat gebeurt er met de zeestromen? Hoeveel oerwoud kappen we nog voordat het zich niet meer kan herstellen? Zijn we ons ervan bewust hoezeer biodiversiteit onder druk staat en daarmee de leefbaarheid van de aarde? En wanneer is óns kantelpunt bereikt, dat wij zeggen: genoeg is genoeg, we kiezen voor een levende planeet!

Gelukkig zijn er wel degelijk routes uit de misere. En elke individuele bijdrage aan een leefbaardere aarde telt daarin mee. Lees daarvoor ‘De Goede Toekomst’.

Ik heb geen beeldmateriaal van mezelf in actie in de kerk van Ruigoord. In onderstaand filmpje zie je een buitenfoto en  interieurfoto’s van de kerk van Ruigoord en enkele foto’s van Peter van der Wel tijdens zijn lezing. En je hoort het zaalgeluid van m’n liedjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *